Finestres: « Laporta està més que legitimitat per a presentar-se » - Fc-Barcelone.com

Finestres: « Laporta està més que legitimitat per a presentar-se »

Sr Finestres, tenim molta gent aquí en França i Bèlgica que potser no et coneixen. Pots presentar-te?

Sóc periodista, especialitzat en l’àmbit de la comunicació esportiva i política i també de la divulgació i investigació històrica. He treballat en diversos mitjans de comunicació, tant en premsa com a la televisió. He publicat més d’una vintena de llibres, la majoria dels quals, centrats en temàtica històrica i en l’esport. Vaig ser membre de la Comissió de la Memòria Històrica del FC Barcelona els anys 2009-2010.

El Barça no passa per un bon moment. Qui és el principal responsable: els jugadors, l’entrenador, el president?

El principal responsable d’una organització sempre és el màxim mandatari, que és l’encarregat de marcar les pautes del projecte. En el cas del FC Barcelona el president ha de vetllar perquè les directrius del model esportiu, social i econòmic estiguin ben gestionades pels executius, directius, responsables esportius i els jugadors.

Quines són les principals diferències entre el projecte de l’anterior directiva (Joan Laporta) i l’actual (Rosell-Bartomeu)?

Per la junta de Laporta, el model es definia en l’aposta per la Masia (futbol base), estil de joc cruyffista (Txiki, Rijkaard, Guardiola), responsabilitat social corporativa (visualitzat en Unicef a la samarreta) i catalanitat. La junta de Rosell o de Bartomeu s’ha allunyat d’aquests quatre preceptes bàsics.

Sandro Rosell ha fet bé de dimitir?

Ell sabrà perquè ha dimitit i en tot cas cal respectar la seva decisió. Només ell sap perquè en 72 hores va passar a demanar ser citat pel jutge a presentar la dimissió. Jo no vull entrar en especulacions. No tinc tota la informació. El sr. Rosell va explicar que era per motius personals i familiars i, insisteixo, cal respectar-ho.

Li preocupa que el Barça sigui imputat en el “cas Neymar”?

Moltíssim. La imatge del club està compromesa per una imputació que ve derivada d’una gestió com a mínim poc transparent en el fitxatge del jugador. Van dir que el traspàs de Neymar havia costat 57 milions, però van amagar les xifres de l’operació per fitxar-lo. Les partides complementàries per incorporar el jugador són partides de fitxatge i per tant dels 57 milions passem a més de 85. Han mentit al soci basant-se en unes clàusules de confidencialitat que quan els ha interessat han trencat amb la complicitat del pare del jugador. I sembla que no han actuat correctament davant Hisenda. Tot plegat ho ha pagat el Club, que ha estat notícia a tot el món, malauradament, per qüestions extraesportives negatives.

Creus que Bartomeu hauria de convocar eleccions en juny?

Té dret a acabar el mandat fins el juny del 2016 si llegim bé els Estatuts, però socialment no ha estat escollit com a president. Els socis del Barça van votar el senyor Rosell i no pas el senyor Bartomeu l’estiu del 2010 en unes eleccions que són presidencialistes. I avui tenim un president legitimat estatutàriament, però no socialment. Un president no electe que faria bé de ratificar-se socialment quan abans i l’única manera de fer-ho és amb unes eleccions.

Quin és el perfil ideal d’un president del Barça?

Per damunt de tot un president que defensi els interessos del club de manera valenta i desacomplexada. Una persona que gestioni amb criteri el sentit de  la divisa “Barça més que un club al món”.

Creus en el retorn d’en Joan Laporta com president?

El senyor Laporta està més que legitimitat per a presentar-se en les properes eleccions i vist els èxits del seu mandat en l’aspecte esportiu, social i econòmic, estic convençut que comptaria amb el suport majoritari dels socis i sòcies del Barça. En tot cas aquesta és una decisió que ha de prendre ell quan es convoquin eleccions.

Podries presentar-te com a president?

Hehe… com a soci que estima el Barça sí, però penso que hi ha persones molt més preparades que no pas jo per a presidir el club.

Al nivell esportiu, que li falta al Barça ara mateix?

Cal reforçar totes les línies amb jugadors “estil Barça”, és a dir, polivalents, de toc, ràpids… El més urgent és fitxar un porter amb garanties i reforçar l’eix de la defensa després de la retirada del Puyol. Cal jugadors que facin encara millors els futbolistes que ens ho han donat tot en els darrers anys.

Com valores el rendiment de Neymar?

Va arrancar força bé, amb molta il·lusió, però crec que la qüestió extraesportiva del seu contracte ha afectat el seu rendiment. Desitjo que recuperi el seu nivell, que sigui un magnífic complement al joc atacant de l’equip, un soci estratègic per Messi i que acabi triomfant a Barcelona.

Perqué encara no hem vist el millor Messi aquesta temporada?

Després de la lesió que el va apartar dos mesos hem tornat a veure un Messi amb la mateixa  forma que abans de la lesió. Crec que està fent una bona temporada, és el millor jugador de la història del futbol i el seu problema és que quan baixa un punt el seu màxim rendiment ja s’obre un debat quan penso que un Messi a mig gas continua sent el millor futbolista del món.

Lamentes la marcha de Carles Puyol al final de la temporada?

És clar que ho lamento, ha estat el capità del millor equip de la història, el millor central que mai haurem tingut. Cal estar eternament agraïts al Carles per tot el que ens ha donat. M’hagués agradat que la seva carrera al Barça hagués durat encara més, però les lesions també formen part del futbol. La seva decisió és honrada, a l’alçada del seu barcelonisme.

Creus que Valdés hauria pogut quedar-se amb una junta més persuasiu?

Això només ho pot respondre el Víctor Valdés, no tinc cap dret en especular sobre la visió professional d’un futbolista tan important com ell. M’entristeix molt la seva marxa, però comprenc la seva postura.

Hauria sigut millor el Barça 2013-2014 amb Guardiola i Thiago?

Sens dubte. El Barça i qualsevol equip del món sempre serà millor amb el millor entrenador de  la història i amb un dels migcampistes més creatius del planeta. Els desitjo tota la sort del món al Bayern i em fa feliç els seus èxits.

Et preocupes que la junta actual es focalizi més en el futur Espai Barça que en el joc del equip?

Em preocupa que una junta presidida per un president no electe tingui tanta presa en un projecte que presenta massa interrogants com ara el pla de finançament, el nom de l’empresa o empreses que patrocinaran part dels costos…  No entenc que a la campanya electoral del 2010 el senyor Rosell parlés d’invertir 40 milions d’euros en reformar l’estadi i ara de cop i volta la xifra augmenti a 600 milions. El més sensat seria convocar eleccions i que cada candidat presentés el seu projecte i que el soci fes confiança al candidat que incorporés el millor projecte.

Que votaras el dia del referendum?

Votaré no. I no veig raons que em convencin d’avui al dia 5 per canviar el sentit del meu vot.

Quins són els teus projectes actuals?

Estic enllestint un llibre sobre un període determinat de la història del Barça, també un documental en clau sòcio-esportiva, a més de gestionar projectes de comunicació i tasques d’assessorament al grup municipal Unitat per Barcelona a l’Ajuntament de Barcelona.

écrit par FC-Barcelone.com

Commentaires